Wat gaat er door een mensch hene, wanneer hij te horen heeft gekregen dat hij een kwaadaardig gezwel in de hersenen heeft? Nou... best veul.


Welkom bij mijn online dagboek: over-leven met een anaplastisch astrocytoom. ZOLANG IK BLOG, BEN IK ER TENMINSTE NOG!

21 december 2007

God Jul och Gott Nytt År

Dit bericht kende ik nog niet:

'Zweeds onderzoek: mobiel bellen toch gevaarlijk
(VARA Kassa 08-10-2007)

Veelvuldig bellen met de mobiele telefoon is toch schadelijk. Dat stellen twee Zweedse onderzoekers. Lennart Hardell en Kjell Hansson Mild baseren hun waarschuwing op elf onderzoeken die in verschillende landen werden gedaan naar de gevolgen van gsm-gebruik. Wie al langer dan tien jaar mobiel belt heeft 30 procent meer kans op een hersentumor. Ook kan er doofheid ontstaan door aantasting van de gehoorzenuw. Hardell en Hansson Mild vinden dat kinderen de gsm niet zouden moeten gebruiken. Volwassenen zouden het gebruik van de mobiele telefoon zoveel mogelijk moeten beperken. Volgens de onderzoekers gelden de risico's niet alleen voor gsm's, maar ook voor draadloze vaste telefoons.De Zweden concluderen dat bellen met het mobieltje, zeker bij mensen die er tien jaar of langer gebruik van maken, leidt tot een verhoogde kans op zogeheten kwaadaardige glioma's. Dat is kanker aan de gliacellen, die zenuwcellen beschermen. Hersentumoren doen er vaak langer over dan tien jaar om te ontwikkelen. Dat verklaart volgens de Zweden waarom het verband met gsm-gebruik te zelden wordt gelegd.'


En dat nadat een grootschalig Deens onderzoek van vorig jaar onder 420 duizend mobiele bellers anders uitwees.
EUH, ik bel al heel lang draadloos... OOPS? :-~

Mensen die vanaf hun twintigste minimaal een uur per dag een gsm gebruiken en daar minstens tien jaar mee doorgaan, zouden een 3,4 maal zo hoge kans op een kwaadaardige hersentumor hebben.

Britse onderzoekers vonden dit jaar weer géén bewijzen dat de stralingen van zendmasten en de signalen van gsm's of hulpdiensten de hersenactiviteit negatief beïnvloeden. Maar zij keken vooral naar het korte-termijn gebruik van gsm's.

Het zal allemaal wel...wel, niet, welles, nietes! Het gaat de kant op van de heibel rondom zoetstof Aspartaam, die ook hersentumoren zou veroorzaken.

Geen opmerkingen: