Wat gaat er door een mensch hene, wanneer hij te horen heeft gekregen dat hij een kwaadaardig gezwel in de hersenen heeft? Nou... best veul.


Welkom bij mijn online dagboek: over-leven met een anaplastisch astrocytoom. ZOLANG IK BLOG, BEN IK ER TENMINSTE NOG!

09 november 2009

Vaccinatie

Nee, ik laat me niet inenten tegen de Mexicaanse griep en ik heb nog nooit een 'gewone' griepprik gehaald (wel 1x griep gehad btw). Ik ontving vandaag een mailtje over een man die een hersentumor heeft en door het ziekenhuis in Arnhem was opgegeven. Hij is nu in Leuven geopereerd, bestraald en heeft een vaccinatieprogramma in Leuven. Via vereniging Cerebraal was ik al op de hoogte hiervan:

'Prof. dr. Stefaan Van Gool (foto) en zijn team onderzoekt tumorvaccinatie. Hoe werkt dit nu precies? De artsen nemen de eiwitten van de hersentumor van een patiënt. Vervolgens maken ze uit bloed van dezelfde patiënt heel gespecialiseerde cellen, de dendritische cellen. In de proefbuis laten ze de tumoreiwitten opeten door die dendritische cellen, die daarna nog een extra stimulatie krijgen. Deze beladen en gestimuleerde cellen worden dan ingespoten bij de patiënt in de hoop dat zij hun taak vervullen, met name de tumoreiwitten presenteren aan de immuuncellen. De immuuncellen in het lichaam moeten ten slotte de resterende tumorcellen opruimen. De eerste klinische resultaten zijn alvast hoopgevend en de internationale belangstelling is groot.' bron

'Door gunstige resultaten hebben de onderzoekers van UZ Leuven besloten om de vaccinatie te integreren in de bestaande therapie bij patiënten die voor het eerst geconfronteerd worden met de diagnose van een kwaadaardig glioma. Op dit moment zijn 40 patiënten volgens dit principe behandeld. De meeste grote neurochirurgische klinieken in Vlaanderen en enkele in Wallonië nemen deel aan dit programma en sturen de patiënt naar het vaccinatiecentrum in UZ Leuven voor de toepassing van de vaccinatietechnologie, terwijl alle overige behandelingen en onderzoeken in het eigen centrum verder worden uitgevoerd.'*

Contact?
Stefaan.VanGool@uz.kuleuven.ac.be
tel. 016 332211
fax 016 343842

7 opmerkingen:

Anita zei

Dat is een hele goede ontwikkeling zo te lezen!

Han en John van Nimwegen zei

En wat zegt de vereniging Cerebraal hier over?
En waarom verwijzen ziekenhuizen vanuit Nederland niet door naar Leuven? Deze man heeft dat allemaal zelf moeten ontdekken. Als zijn kinderen niet voor hem op onderzoek waren uitgetrokken dan was hij nu dood geweest,de Nederlandse artsen hadden hem gewoonweg laten sterven!

Voetje zei

Dat lijkt mij een positieve medische ontwikkeling!

Karin zei

Dit is iets om in de gaten te houden!

Josephine zei

Leest interessant. Ik hoop dat het succesvol doorontwikkeld wordt!

Davy zei

Tja, slechte artsen en ziekenhuizen heb je overal Han en John...
Cerebraal laat regelmatig deskundigen het woord doen over actuele, experimentele behandelingen. En ja, vaccinatie is nog erg experimenteel en vooral mensen die uitbehandeld zijn geven zich hiervoor op als laatste strohalm.

Davy zei

Dat hoop ik ook Josephine; misschien is dit dé therapie voor toekomstige hersentumor patiënten!