Wat gaat er door een mensch hene, wanneer hij te horen heeft gekregen dat hij een kwaadaardig gezwel in de hersenen heeft? Nou... best veul.


Welkom bij mijn online dagboek: over-leven met een anaplastisch astrocytoom. ZOLANG IK BLOG, BEN IK ER TENMINSTE NOG!

18 augustus 2009

Modiodal onderzoek


Zo, even dit onderzoek pluggen, ook al ga ik er zelf niet aan meedoen: Modafinil.

“Het effect van modafinil op vermoeidheid, cognitie en functionele connectiviteit bij glioompatiënten: een dubbelblinde gerandomiseerde studie”
'Veel patiënten met een glioom hebben nog lang na het einde van de behandeling last van vermoeidheid. Deze vermoeidheid overdag kan zeer beperkend zijn in het dagelijks leven en is daarom erg vervelend en belastend. Er is op dit moment nog weinig bekend over methoden om deze vermoeidheid bij mensen met een glioom tegen te gaan. Modiodal® is een veelbelovend geneesmiddel, dat voornamelijk wordt voorgeschreven bij mensen die overdag moe zijn vanwege een slaapstoornis (narcolepsie). Het blijkt echter ook vermoeidheid die voorkomt bij allerlei andere ziektes tegen te gaan. Er is nog geen onderzoek gedaan naar het effect van dit middel bij glioompatiënten, maar wij verwachten dat het de vermoeidheid zal verminderen. Het is nog niet precies bekend hoe Modiodal® een vermindering van vermoeidheid teweegbrengt. Wij zijn zeer geïnteresseerd in de mogelijke veranderingen die er tijdens gebruik optreden in de hersenen. De informatie die we hierover willen verzamelen bij dit onderzoek, zou ons kunnen helpen begrijpen hoe het middel werkt.'

Ik kan wel wat extra pep gebruiken maar meedoen aan dubbelblind onderzoek kan ook betekenen dat je een placebo krijgt voorgeschreven. Misschien mág ik niet eens meedoen al zou ik willen want in de bijsluiter van het middel staat: 'Als u aan ernstige angstgevoelens of depressie lijdt, mag u Modiodal alleen onder voortdurende medische begeleiding gebruiken'. En ik slik dus al jaren Seroxat (ook ® en zo) voornamelijk vanwege een angststoornis en ben niet zo happig op mogelijke veranderingen in mijn hersentjes. Zit ik nu dit onderzoek af te kraken? Nou ja, ieder zijn mening hè en ik heb besloten niet deel te nemen.

'Zeer vaak voorkomende bijwerking (bij meer dan 1 op de 10 gebruikers): hoofdpijn.'
DAAR heb ik al helemaal geen zin in...

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Peef,

Volg je al een tijdje, maar kan je niet helemaal volgen bij dit onderzoek. Ik ben al gebruiker van dit middel en het heeft mij van de bank af gekregen. Hoofdpijn heb ik er niet meer van gekregen dan ik al had, want tja dat heb je nu eenmaal als je een hersentumor hebt en je ook zorgen maakt over je toekomst. Maar dat ik dan eindelijk weer wat kan werken en met mijn kinderen spelen, daar heb ik best wat hoofdpijn voor over.

Dus ik zeg jammer, als jij vermoeidheidsklachten hebt, is het een gemiste kans. Maar ja, jij slikt Seroxat, een middel met nog een langere bijwerkingen lijst dan Modafinil..............en Hoofdpijn en angststoornissen meld als bijwerking!!!!

Succes verder met je keuzes, en blij je te volgen, want je bent mijn langlevende lotgenoot!

Groet, Paul

Davy zei

Hoi Paul,

Dankjewel voor je reactie! Hoe lang zit jij dan al te tobben met een hersentumor? En hoezo slik jij dit middel al of heb je het via via (zwarte markt?). Ik ken iemand met narcolepsie en kan er via hem ook wel aan komen denk ik ;-).

Ik geef toe dat het best schijterig is dat ik pas voor dit onderzoek, maar ik ben bang om nog meer in mijn hoofd overhoop te halen dan wenselijk is. Zelfs neurologen hebben liever dat ik Seroxat, ook al is het verre van een wondermiddel, blijf slikken om mijn biochemie niet al te veel te verstoren.

Geef eens een doosje om een eigen onderzoekje mee te doen? ;-)

Unknown zei

Het lijkt me ook beter om niet zomaar een nieuw medicijn te slikken als er psychische bijwerkingen kunnen optreden.

Groetjes,
Edwin