Wat gaat er door een mensch hene, wanneer hij te horen heeft gekregen dat hij een kwaadaardig gezwel in de hersenen heeft? Nou... best veul.


Welkom bij mijn online dagboek: over-leven met een anaplastisch astrocytoom. ZOLANG IK BLOG, BEN IK ER TENMINSTE NOG!

20 september 2009

Thomas W.


"Onderzoeker Dr. Thomas Würdinger uit Amsterdam kreeg gisteren de Stichting STOPhersentumoren.nl stimuleringsprijs 2009 uitgereikt. De prijs bestaat uit een oorkonde, een hersenbokaal en een geldbedrag van € 5.000 te besteden aan zijn onderzoek. Jaarlijks reikt stichting STOPhersentumoren.nl een stimuleringsprijs uit. Deze prijs wordt ter beschikking gesteld voor een jonge onderzoeker, die zich op bijzondere wijze uitermate heeft ingespannen en voortgang heeft geboekt op het gebied van onderzoek naar genezing of preventie van primaire hersentumoren.

De stimuleringsprijs werd aan Dr Thomas Würdinger uitgereikt vanwege zijn baanbrekende onderzoek dat zich richt op glioblastomen. Glioblastomen zijn snel groeiende en bloedvatrijke tumoren welke door middel van celmigratie het brein infiltreren en daardoor moeilijk weg te snijden zijn. Na het chirurgisch ingrijpen worden de resterende cellen door chemokuren en bestraling aangepakt. Het effect is helaas zeer beperkt. De tumoren komen vaak na een korte periode weer terug en gaan op zoek naar bloedvaten voor verdere tumorgroei. Naast het doden van de kankercellen is het dus ook van belang om de hersentumorcel migratie te remmen en om de nieuwe bloedvatformatie tegen te gaan en daar richt het onderzoek van Dr. Thomas Würdinger zich op. De hoop is dat met dit onderzoek de genezing van glioblastomen dichterbij komt. In het afgelopen jaar werden door Dr. Thomas Würdinger al verschillende baanbrekende ontdekkingen gedaan in de genetische componenten van tumorcellen van glioblastomen. De jury van stichting STOPhersentumoren.nl koos dan ook met volle overtuiging voor dit onderzoek en was erg onder de indruk van de publicatielijst evenals de reeds toegekende subsidies. In 2008 won Dr. Thomas Würdinger o.a. de Dutch Pediatric Tumor Foundation (Kika) Research Award. De prijs werd uitgereikt op een landelijke bijeenkomst van de werkgroep hersentumoren van vereniging Cerebraal te Maarn."
(bron)

En wij waren erbij, ook al was het mijn verjaardag. Thomas W is oké! ;-). Wat een bevlogen onderzoeker met hart voor de zaak. Meer over hem: klik.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

zo dubbel voor mij, verdrietig dat hans hier geen baat meer bij heeft maar een fijn gevoel voor de mensen die het hebben of nog krijgen, dat er onderzoek naar wordt gedaan.
Astrid

Davy zei

Kan ik me voorstellen dat dubbele gevoel, Astrid. Het is veelbelovend onderzoek maar voor zoiets dan leidt tot een medicijn of therapie...dat zal helaas nog heeeeeel lang duren.

Voetje zei

Goed dat er zo'n onderzoeken gebeuren maar het zal inderdaad wel lang duren voordat ze een geschikt medicijn vinden

Anoniem zei

Applaus voor dr. Thomas.
En heel veel sterkte voor iedereen die aan het wachten is...

xxx
Chanti

ELA zei

Sluit me volledig aan bij Chanti!

Lfs